17 Şubat 2011 Perşembe

Ne Yapacağım Ben :((



  4.5 yaşında oğluşum...Doğduğundan beri sanki göbek bağımız hiç kesilmedi...Gece gündüz ayrılmadan beraberiz...Yakınımda ne akraba-ne arkadaş..Ayda bir görüşüyorum belki...
  Beraber oyunlar gezmeler..Artık beni aşmaya başlamıştı..Arkadaşa,oyuna birazda disipline ihtiyacı vardı artık...
Pazartesi başladık okula....
İlk gün nasıl heyecanlı çıktı okuldan,nasıl da mutlu...
Tamam dedik oldu bu iş...
İkinci gün sınıftaki bi yaramazın canını sıkmasını bahane etti...Hallettik..
Ertesi gün yemekleri,uyumak istemediğini...
Bugün ise bırakmadı beni..
''Sende Kal anne...''

Açıklamalar,teselliler faydasız...Düşmüş dudaklar,dopdolu kocaman iki ela göz...

Şimdi ise oturmuş belki her annenin yaşamış olduğu o suçluluk ve sorularla başbaşayım...Dopdoluyum...

Evde daha mı mutlu ?
Onda kapanmaz yaralar açar mıyım ?
Fikirleri hayallari uçuşan bir çocuk...okulda sokulduğu kalıplar onu değiştirir mi?

İlk aşkın acısı gibi...

Oturdu içime...

15 yorum:

  1. Ahh ahhh zordur bilirim:) Ben oğlumu 2 yaşında verdim kreşe. Daha konuşamıyordu bile. Okandan 1 ay büyük oğlu olan bir arkadaşım vardı. Çalışmadığı için evde bütün gün oğluyla beraberdi. Aynı senin gibi, bir bütün olmuşlardı artık. Bense hep düşünüyordum ve üzülüyordum, çok erken verdim, keşke imkanım olsa da ben baksam evde diye. Ama şimdi Oki 4,5 yaşında ve ne kadar isabetli bir karar verdiğimi fark ediyorum. İlk günler ikiniz için de biraz sıkıntılı geçsede, eğer okula devam etmesini istiyorsan taviz verme. Üstesinden gelirsiniz. Ve ilerde ne kadar iyi bir karar olduğunu anlarsın. Emin ol okulda da ev olduğu kadar mutlu olacaktır:))

    YanıtlaSil
  2. Çok Sağol lolipu,rahatladım biraz.Çalışıyor olsam ''mecburum'' derdim.Gerçi uygun bir işde bulursam hemen başlarım.Sadece mutlu olmasını istiyorum.Anlaşılan 2-3 hafta zorlayacak beni ama onun gelişimi için gerekli olduğunu da biliyorum..Belki o içerde ben dışarda bir süre ağlaşacağız ama...Tuna için en iyisi Tuna bu.

    YanıtlaSil
  3. emin olabilirsin hem senin, hem de dediğin gibi onun gelişimi için doğru karar:))))

    YanıtlaSil
  4. Bende oğlumu 3 yaşında verdim, hiç ağlamadı ama bana bir bakışı vardıki, içim parçalanır işe gider ağlardım, üzülme zamanla alışıyor ve evde annelerin veremeyeceği birçok alışkanlıkları daha rahat öğreniyor ve okula hazırlanıyorlar.

    YanıtlaSil
  5. Annelik işte... Ama bir yerden sonra yetemiyorsun. Okulun ona çok iyi geleceğine eminim. Çok şey öğrenecek. Belki yaramazlık da öğrenecek, ama olsun:) Sonuçta onun da yaşıtlarıyla olmaya ihtiyacı var. O şansını deneyecek, ama sen kararlı olmalısın. Senin kararlılığn onu da etkieyecektir sonunda. Kolay gelsin canım:)
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Anladığım kadarıyla anlatayım.Çook sabırlı olmalısınız en başta. Ne kadar okula devam etti bilemiyorum ama o yaştaki bir çocuğun yani hem yaş itibari ile hemde okul deneyimi olmaması itibari ile en başta uykuya alınmaması yada tam gün okulda kalmaması gerekirdi ama olan olmuş bundan sonra okula götürüp getirirken biraz taş kalpli olmanız gerekebilir söylemesi kolay ama uygulaması zor bir şeydir biliyorum ama unutmayınki bu onun iyiliği için. Mümkün olduğunca taviz vermesseniz ve sabırla sinirlenmeden anlata anlata belki defalarca konuşup anlatacaksınız yılmayınız, böylece zamanla durum düzelecektir. Yeni alışmaya çalıştığı bir ortam o da kendince haklı. Hem kendinize hem yavruya zaman verin zamanla düzeleceğini biliyorum. Unutmayın, sabır, taviz yok, güler yüz, zaman,kararlı ve tutarlı olmanızla her şey düzelecek göreceksiniz.

    YanıtlaSil
  7. emin olun geçiyor.hatta daha mutlu oluyor.tecrübeyle sabit.kardeşimin şu anda yaşındaki oğlu 3,5 yaşında verdiğimizde kendini yerlere atıyordu(yani düşünün durum okadar vahimdi)ama bir hafta içinde hafta sonlarıda gitmek istediği anlar oldu.vicdanen rahatsızlığı anlıyor ve de inanın kalıcı bir hasar olmuyor çocuk üzerinde
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Henüz anne değilim ama zor bir süreçten geçtiğinizi tahmin edebiliyorum. oğlunuzun sosyalleşmesi için mutlaka çok faydalı olacak, biraz üzülecek tabi :(
    Bu arada kabul ederseniz ben sizi mim ledim. Belki kafanızı dağıtırsınız cevaplarken. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Pembedüşler,biliyorum ki okul onun için en iyisi..ama o beni olmadığına iknaya çalışacak uzun bir süre anlaşılan :))teşekkür ederim.

    Marifetliperi; evet yetemiyorum,günde kaç saatimi ona ayırabilirim ki...biraz oyun sonrada iş,ama suçluluk içinde ve stresle yapılan işler..Benim kararlılığımın farkında beni çok zorlamıyor ama..dediğin gibi deneyecek.Çook teşekkür ederim.

    Atölyekedi, tabii ya,deneyim konuşuyor,çok sağolasın walla..ilk 2 gün uykudan önce aldım.3.gün biraz daha geç gittim,uyanmış ağlamıştı.Ama bu hafta uyku öncesi alacağım..haftaya 2-3 gün uyku sonrası..devamında ise saat 4.30-5.00 gibi..ne dersin? Yoksa haftaya da mı yarım gün yapsam? Tavsiyelerin için tekrar teşekkür ederim.

    sezobigo, teşekkür ederim..Umarım güzel şeylerle dolar kafası ve bu anları hatırlamaz.

    Didem..teşekkür ederim..Benim ilk mim mim :))seve seve.

    YanıtlaSil
  10. canım bunları bende yaşadım sabır,çocuklar anneyi ve babayı çok iyi kullanıyor bunu unutma.sabır,okula devam etsin sonradan düzeliyorlar.paylaşmayı öğreniyorlar,arkadaş kavramını anlıyorlar.sakın vazgeçme yanlış birşey yapmıyorsun sevgilerrrr

    YanıtlaSil
  11. benim oğlanlar içerde ağlar ben dışarda merdivene oturmuşum hönkür hönkür ağlarım ne günlerimiz geçti sabır sadece sabır zaman geçtikçe ve seninde kararlı olduğunu gördükçe alışacak ve yazmak zorundayım ki çok ağlayıp çok üzüleceksin ve bolca vicdan azabı çekeceksin ama onun artık arkadaşlara ve sosyalleşme ihtiyacı ve ayrıca senin de var ya sabır ya selamet çekip hayatı akışına bırak.

    YanıtlaSil
  12. Canım ben oğlumu 2 aylıkken bakıcıya, tuvaletini bile söylemeden 1 yaşında yuvaya verdim. Hep isteyerek gitti. Hep mutlu bir çocuk oldu. Bana bakıp anne sen ne bekliyorsun işe gitsene derdi. Okuun çok yararını gördük. Hatta 1. sınıfta anne çanakkaleye ve italyaya okulda gezi var gitmek isytiyorum dedi. Ben nasıl izin alırım gidemeyiz dediğimde ise cevap senin gelmene gerek yok otelde kalınacak ben kendim giderim oldu. Sanırım 18 ini doldurmadan evden ayrılır :) bu işin şakası ama seninde farkında olduğun gibi biraz özgürlüğe seninde onunda ihtiyacı var. Zaten tüm arkadaşlar yazmış yaşadıklarını ama yuva ile ilgili bir sorun olmadığına dikkat et. Biz yuvalarda büyüdük, şansımıza hep iyi insanlar oldu. Ama dediğim gibi çocuğun okula gitmek istememesinin sebebi yuvada yaşadığı kötü muamele olmasın bu en önemlisi. Onun dışındaki sorunları bilinçli bir anne oldğunu bildiğimden sabrınla ve kararlılığınla aşacağınızı biliyorum.
    Görüşmek üzere

    YanıtlaSil
  13. Aksungur46,çok teşekkür ederim.evet bi gayret benim açıklarımı aramakta,sabır.

    Herşeydenazıcık..teşekkür ederim..Hemde nasıl ihtiyacım var sosyalleşmeye anlatamam.Büyük bir şehirde yalnız olunca..herşeyi Oğlum için erteledim..Devamlı ertelenen hayaller,mutsuz bir anne,mutsuz bir eş..nereye kadar di mi?

    Suhuba,çok sağol.Sorumluluğunu erken almış bir çocuğun var,ne güzel.Biz anneler ilk olarak çantalarını taşırız,oyuncaklarını,sularını,yemeğini yediririz,kişisel bakım sorumluluklaarını bile ''yazık onlara,daha küçük vb'' bahanelerle yüklemeyiz onlara ki..Acısı yine bizden çıkar.
    söylediğine göre sadece sorun''beni istemesi ve özlemesi '' oda ilk haftalar için olabilecek bir durum.Aşacağız umarım.

    Bugün bazı işlemler için okulda kaldım..saat 11 gibi sınıfın birinde bir kıyamet koptu ama..anlatamam..sanki çocuğu kesiyorlar...anlaşıldı ki benimkiymiş...
    sorun ne oğlum: sınıfın kapısını çıkmaması için kilitlemişler.Gözler şiş,ağlamaktan başı ağrımış......
    Sabır ve Kararlılık...sadece.

    YanıtlaSil
  14. Senden şimdiye kadar hiç ayrılmadığı için, ilk günler zorlanması normaldir.

    Ama kısa sürede alışacaktır. Birde öğretmenini severse gitmek için daha istekli olur.

    Çocuk içinde iyi olur. Devamlı sana bağımlı olmasıda iyi değil.

    YanıtlaSil
  15. Sık sık internete giremiyorum kusura bakma lütfen. Geç kaldım özür dilerim. Önemli olan tutarlı olmak yavrunun kafasıda karışmasın. Bundan sonra ona uyku saatinide orada geçirip uyuması gerektiğini uyandıktan sonra alacağını yada okuldan alış saati kaçsa ona göre bir vakit verebilirsin, mutlaka doğruyu söylemelisin yavrucuk kendini terkedilmiş hissetmemeli. Bir süre sonra o da alışacak zaten. Şu anda nasıl davranıyor ilk günlere göre nasıl gelişmeler var ona görede bundan sonra nasıl davranacağını düşünebilirsin.

    YanıtlaSil