12 Ekim 2010 Salı

LiLanın evinde pişer , sizede düşer :))


Daha geçen hafta pikelerle cam açık yatmaktaydık geceleri...Birkaç günde aniden değişti havalar...Üşüdük.

Havadan nem kapan ben de şifayı kaptım.

''Anneeee hasta olacağım galibaaa'' nidalarına annemim cevabı ''Reddet'' olur.

Israrla reddettim kendilerini ama çok ısrarlı davrandı bu hastalık.

Hemen Şifa Çorbamı yaptım..Mutlaka bi adı vardır diye sitelere baktım ama..

Ben bu tarifi nerden,nasıl almıştım, yoksa katıp karıştırıp mı üretmiştim, bilemedim.(düğün çorbası ile terbiyeli incik arası bişey)



Nezleye gribe birebir arkadaşlar, aklınızda bulunsun.

Malzemeler;
  • Yarım kilo kuzu incik (sevmiyorsanız kemikli ilikli dana etide olabilir)
  • 1 büyük soğan
  • tane karabiber
  • Sarımsak
  • 1 yumurta sarısı
  • 3 çorb.kaşığı yoğurt
  • 2 çorba kaşığı un
  • Tuz
  • limon (yada sirke)


*Kuzu incik, tane karabiberler, ikiye bölünmüş soğan düdüklü tencereye konur.İnciklerin üstünü geçecek kadar su eklenir.Yaklaşık 35-40 dk. haşlanır.

*Haşlama su ayrı bir tencereye alınır (karabiberler-soğan-incik süzülüp alınır) biraz daha sıcak su ilave edilir.Kaynatılır.

*Yumurta sarısı,un,yoğurt ayrı bir kapta çırpılır.Yavaş yavaş haşlama suyundan eklenerek karıştırılır, sonra tencereye aktarılır.

*Arzuya göre ezilmiş sarımsaklar çorbaya ilave edilir.(Tavsiye ederim)

*İnciğin etleri didiklenip çorbaya ilave edilir.

*Çorbanın altı kapatılıp tuzu ilave edilir.

*Servisde limon yada sirke ilave edilerek içilir.

*Afiyet ve Şifa olsun.



Tadanlar işkembe çorbasına benzediğini söylediler.Ben işkembe içmediğimden bilemeyeceğim ama faydalı bir çorba.




Çorbamı içtim toparlandım biraz...Beş çayına turta düştü aklıma

Kalan enerjimide buna harcadım. (Spora değil turtaya vakit ayırıyorsam gidişat pek iç açıcı değil sanırım)
Pasta börek işlerinde aynı marka malzemeler kullanmaya çalışırım , bir marka ile yapılan diğerini tutmamakta.

Malzemeler;
  • 1 pk margarin (oda sıcaklığında)..ben bizim marka kullandım.
  • 2 yumurta
  • 1 su bard. şeker.
  • 1 pk. kabartma tozu
  • Un (2.5- 3 su bard.yaklaşık)

İç Harcı

  • 4-5 elma rendelenmiş
  • tarçın
  • ceviz içi
  • şeker

İlk önce iç harcı hazırlıyoruz ki hamurun üstüne sıcak iken koymayalım.

* Rendelenmiş elmalar tencereye konur şeker ve tarçın miktarını arzunuza göre ayarlayın, elmanın tatlı olması ve tarçınında tadını göz önünde bulundurursak yarım su bard.yeterli olabilir.Suyunu çekene kadar pişirin , ateşi kapattıktan sonra çeviz içini ekleyip soğumaya bırakın.

* Hamur malzemelerini bir kaba koyup yoğurun.Yumuşak kurabiye hamuru kıvamını alana kadar.

* Bir parça hamur ayırın (üstüne kafes yapacağız) Tart kalıbına uygun olarak oklava ile açın,kalıba yerleştirin.

* Çatal ile hamura delikler açıp hamuru buz dolabında (dondurucuda değil) 5 dk dinlendirin.

* Bu arada Tartın üstüne kafes yapmak için hamuru açıp şeritler kesin.Fırını 180 dereceye 35 dk ayarlayın.

* Dolaptan hamuru çıkarın, elmalı harcı üzerine dökün, yaptığınız şeritleri elmaların üstüne kapatın.


Şekil yapayım derken benim şeritler pek bir alem oldular :)

Elinizde fazla hamur kalırsa kurabiye şekli verip pişirebilirsiniz,lezzetli oluyor.




Elmalı turta, sade kahve, serin bulutlu bir sonbahar günü....


*** Elma ve tarçın glisemik indeksinizi dengeleyip şeker kizlerinizi engelleyen harika bir ikilidir.Diyetteyken sabahları aç karnına tarçın serptiğim elma dilimleri ile güne başlardım.Emzirme döneminde tatlıya acaip sarmıştım.
Elmalı turtadan bir dilim yedikten sonra uzuun bi süre tatlı krizi yaşamayacağınıza emin olun :))

4 yorum:

  1. Blogunuz ve tarifleriniz harika, bayram etkinliğime davet ediyorum sizi,ilgilenir ve tanıtırsanız sevinirim.http://yenigelindeninciler.blogspot.com/2010/10/bayram-etkinligime-davetlisiniz.html

    YanıtlaSil
  2. Elmalı turtaya bayılırım. Ellerine sağlık canım turta enfes görünüyor. Şifa çorbası da neffis görünüyor. Şifalar olsun sizlere :)

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler yeni gelin.
    Yeşim sanada çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Amanın acıktım uleyyyn! :)

    YanıtlaSil